deena and the gang

October 28, 2013

Berat mata yang memandang... bantulah adik Luqman Hakim

kisah luqman pernah dipaparkan dlm majalah mingguan wanita
Adik Luqman Hakim yang aku kenal sewaktu si kembar ( rara) 45 hari dimasukkan ke wad akibat jangkitan kuman paru-paru. Hampir seminggu rara ditahan di wad kanak-kanak  di Hospital Tuanku Jaafar, Seremban. Luqman atau mesra di panggil 'Abang' tidak seperti kanak-kanak lain yang bebas bermain, dan tidak dapat ke sekolah. Masa beliau banyak dihabiskan di hospital, hanya beberapa hari dirumah. Luqman tidak dapat ke sekolah semenjak jatuh sakit pada tahun 2011 lagi.

Untuk pengetahun, adik luqman mengidap penyakit paru-paru kronik, sebahagian paru-parunya (bahagian kiri) telah dibuang akibat rosak teruk. Selama aku berada di wad itu jugalah aku dapati adik luqman walaupun dalam keadaan kesakitan beliau amat ceria, hinggakan mencuit hati doktor dan jururawat :). Beliau pandai bergurau dan kadang kuat merajuk. Ibunya Siti Aisyah cukup sabar, amat tabah melayani si anak. adik luqman memerlukan mesin oksigen kuasa bateri bagi memudahkan pergerakan terutama ke sekolah dan kosnya adalah RM21,000. Sebelum ini adik luqman menggunakan mesin oksigen kuasa eletrik dirumah tetapi tidak sesuai untuk aktiviti luar.

October 2, 2013

Tips merawat bayi kuning.


Finally, sempat gak aku mencurik masa menaip entri malam nih. Ikutkan 24 jam dari pagi membawak ke malam sibuk melayan si kembar ngan baby lagi ermmm... sib baik mak ada tolong kalau tak semput den.

Sebenornyer ada motip aku nak cer dalam entri kali nih, pasal baby kuning, ops! fyi masuk hari ni aku dah 12 hari dalam pantang, luka czer pun dah okay rasa, dalaman dah tentu blom pulih sepenuhnya. perlu rajin makan ubat dan kuat berpantang. Kali ni dalam berpantang aku tak amik set jamu pun, hanya dengan set vitamin tambahan shaklee  ( set berpantang). * nak tau info tentang kebaikan Vitamin Shaklee cer klik sini *

jom pekena esp dulu :)
Okay di pendekkan citer aku nak share ngan korang beberapa petua yang aku amalkan waktu Aeril kena kuning baru-baru ni.  :-

~ Titiskan air anggur hijau atau anggur hitam
~ Mandikan dengan air pati teh.
~ Mandikan dengan air rebusan daun belimbing buluh atau belimbing tunjuk.
~ Mandikan dengan air bilasan beras yg kedua.
~ Mandikan dengan air rebusan pokok dukung anak



p/s : thanks sofea & noza , selain dari mandikan dgn air rebusan dukung anak, sis dah cuba bagi titisan air anggur tuh, alhamdulillah... 

July 16, 2013

Lai...lai... Popia Nestum, Siput lemak berkrim , Kek segera pun ado !



Hari ni macam lipas kudung sempat mencilok buat sample biskut raya, belah petang plak masak untuk berbuka, mana tahan asik beli lauk tapau jer melampau arr.. lagi puas makan masakan air tangan sendiri yer tak. walau pun simple.  * kite masak sambal udang ngan onde-onde melake haa.. *

Orang lain lagi sebulan puasa dah lanting sample kuih, yang aku ! dah nak raya baru nak buat ape cer ... ?! :)
apa ada hal kalau ada yang nak mengorder dipersilakan masih lagi terbuka k, tapi lagi dua minggu nak raya aku tutup kedai coz nak tumpu persiapan untuk anak-anak plak..

Citer pasal kuih aku buat tak banyak jenis,  hanya Popia nestum, Siput berkrim dan Tepung segera kek coklat moist. Rega untuk popia nestum RM30 untuk sekilo dan RM15 setengah kilo, Siput berkrim RM20 untuk 50 pcs dan RM38 / 100 pcs.  Tepung kek segera hanya RM12 hengget ! siap ada topping dan coklat rice, korang hanya sediakan telur, minyak, dan susu pekat ajer yer.. tak yah poning-poning cari bahan dan sukat menyukat bagai haa... berminat ? cer like page disini  dan tinggalkan pesanan k.


p/s: pada member yang aku janji nak pos sample maaf byk2 akan menyusul kemudian....


July 11, 2013

Abah... pergi mu takkan kembali....


Salam Ramadhan Al-Mubarak pada sahabat semua, agak sunyi sepi blog aku berbanding sebelum ni, paling tidak seminggu sekali pasti ada entri.. malas tu dah tentu mood hilang entah kemana. Kali ni teramat lah besar dugaan aku bila ayah yg aku sayangi telah pergi mengadap Ilahi pada 2 Julai lepas akibat penyakit stroke.

Hingga ke hari ni aku masih merasakan arwah masih ada, terngiang-ngiang suara nya memanggil nama si kembar sebelum beliau jatuh sakit teruk . Luluh dan sayu hati bila teringat tiap kali bulan puasa macam-macam menu yang arwah minta dan teh tarik kegemaran abah mesti di hidang sekali... :(

Biarpun tidak terlihat dari zahir kesedihan yang aku pamirkan, jauh dilubuk hati hanya Allah yang tahu betapa lemah dan longlai jiwa aku...  Aku rindu gelak tawa abah... rindu gurau senda abah... Ya Allah ampunilah dosa arwah dan tempatkan beliau dikalangan orang-orang yang beriman, amin... Al fatihah...



March 24, 2013

Setahun berlalu...


Syukur  alhamdulillah, pada 20 march 2013 yg lepas genap setahun usia si kembar adam dan rara. Dan pada 18 march 2013 juga ialah tarikh lahirnya arwah Yasmin Damia. Hmmm... klu arwah ada lagi genap 2 tahun usia dia dan dah tentu sambut sekali dengan adik-adik dia..


Citer pasal si kembar nih, makin besar macam-macam ragam , paling aktif yang tak terucap si rara ! jatuh terjunam masuk longkang dengan walker sekali, jatuh dari kerusi la.. kaki tersepit.. yang bes tang dia nih asyik senyum memanjang, tapiii si adam ada angin skit hehe... sunyum pun tak mau :)


Nampak gayanya cuti sekolah ni tak dapek la dorang jumpa kakak dan abang dari klang , sebab yang sulung tahun ni spm makanya tak boleh ponteng tuisyen, si danish plak belajar di sekolah tahfiz cuti pun kena pi sekolah gak.. xper2 tunggu cuti akan datang lagi panjang yer anak-anak ibu...


p/s: takde makna sambut bufday adik-adik kalo korang tak balik....tunggu waktu yg sesuwei k :-)

February 8, 2013

Kek Lapis Sarawak...


Pagi-pagi en posto dah terpacul depan umah ada barang katanyer, blur sekejap ' bila masa aku ada order online ekk ?!' Wohooo bila di belek nama si pengirim baru aku tingat adik kesayangan aku  Sofia ada janji nak bagi kek lapis sarawak sempena besday aku minggu lepas. macihhhhh sofea, tak terkata kesedapan nyer dik... :) kalau macam ni mau aku order tiap bulan haha... abis la sofea kali nih ! gurau jer dik..


Kira hari ni manyak ong, dapat ang pau RM500 hengget.. hidup BN !!! dapat kek ... customer repeat order jamu MWK berpuluh botol,  syukran...  Pada yang nak try makan jamu Mwk dan vitamin tambahan Shaklee cer klik link kat atas tuh yer... disamping amal jamu aku sedang dalam proses makan supplemen ni masih baru lagi.. tapi dah nampak ada perubahan :) tungguuuuu next entri k..





p/s: rezeki jangan ditolak.. musuhhhh jangan di cari !

January 29, 2013

Selamat hari tua deena...


Lama dah rumah aku ni bersawang kan ? mood tak mari mcm dolu-dolu tiap hari mesti ada entri. Skang kena tengok keadaan, free jer atau si kembar bertuah tido baru dapat layan blog . Terlebih dahulu tima kasih bebanyak pada kengkawan yang dok wish besday aku hari ni... terharu der :)

Ha ! nak tau tahun ni umo aku brape ?? lenkali aku kasi tau k, sape yg tau diam-diam sudey. Azam aku ini tawun, taknak emo atau sentap ker ape.. tak hingin lagi ingat menda yg lepas cukup-cukup sudah. Banyak pengajaran dan hikmah yg aku dapat lebih-lebih lagi sejak kehadiran si kembar hidup dan jiwa aku seolah menjadi orang baru dan dalam suasana yang tenang,dan rezeki pun makin murah... amin...





p/s: Casper macih ler kome sudi gak selit citer awok kat blog kome... lebiu bebeh ;)


Tinggalkan jejak anda

~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this