deena and the gang

June 15, 2012

Durian oh durian..

durian kg den..

Durian adalah raja segala buah..tapi masih ada yang tak makan durian, busuk dan pening kata nyer. boleh dibuat serawa, tempoyak, kuah durian, bubur durian, dan lain2.  Durian di makan dengan nasik pun ada orang makan. tekak memasing asal sedap makan lah selagi larat.  Citer pasal durian ni tentu ada di kalangan kita pernah terkena terbeli yang dah rosak, berair atau busuk ! ada beberapa tips aku nak bgtau antaranya :-


~ hidu bau durian, biasanya dgn aroma yg harum menandakan isi dah masak
~ Jangan pilih durian yg dah terbuka, perhatikan bahagian bawah durian, klu terbuka means isi berair, masuk  angin dan rasa pun kureng sedap.
~ Cer tengok tangkai durian dan kuis skit, klu berlendir dan hijau means buah tadi masih baru atau baru gugur.
    ada orang kata klu besar tangkai dan pendek tebal isi nyer, dan tangkai halus maka nipis isinyer.
~ Klau korang prasan biasanyer peniaga durian akan letak durian yang elok di bawah dan
diatas dah tentu durian yang dah lama.. :)
~ Pada hantu durian mcm aku dan diluar sana takut mabuk pas makan gi cari manggis atau minum air dalam tampuk durian tadi.

Ada banyak lagi tips selain diatas, cer share kat sini mana tau masih ada lagi tips2 yang tak pernah kita dengar atau di praktik kan.

p/s: pagi buta bekfas durian pun sodap.. !

9 comments:

  1. kmpg kak deena ada durian yekkk...nak pegi boleh?? nak mkn durian FREE..hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh ler dtg sini lin.. bleh akk simpan kan

      Delete
  2. Best nyer kalau dapat makan durian fresh... huhuhuuu

    ReplyDelete
  3. duriaaannnn..jelessss...hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu ct, kena balik malaysia ler nmpk nyer.. :)

      Delete
  4. Baru je dapat makan durian masa balik kampung baru² nie .. ^__^

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  5. salam kenal ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya!

    ReplyDelete

Jutaan trima kasih krn sudi singgah di deena's blog. komen anda semua amatlah deena hargai :)

~deena~

Tinggalkan jejak anda

~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this