deena and the gang

June 23, 2012

Karenah si kembar..

nampak tak ada 2 karung ? means uri berbeza

Ada yang bertanya senang ker menjaga anak kembar ? ada keturunan kembar ker, dan ada gak ingat aku amik pil kesuburan. Sebenor nyer aku sendiri pun tak percaya bila doktor sendiri sahkan aku mengandung kembar tak silap masa tu kandungan baru 2 bulan.. * berlinang airmata doktor umi, cos dia tau ttg yasmin damia* sob..sob..

hoho.. waktu siang bom meletop kt sblh pun adam xkan sedar punya !

Banyak beza kandungan biasa dengan kembar , kira kali  ni terasa mengah yg amat dan size prot plak berganda besor. Dan lebih-lebih lagi faktor usia yang kian matang :) so bermacam penyakit yg aku dapat dalam tempoh mengandung kan si kembar bertuah ni.  Cer pasal penjagaan ??? memang kelam kabut skit cos si kembar ni mcm dah berpakat gamak nyer, bila sorang menangis, yg sorang lagi konfem sama2 nangis.

si rara pong sama mcm abg dia...

Bab menyusu aku tak reti nak bagi serentak * ada diajar masa di wad dan di klinik* tapi aku tak praktikkan pong. Kalau sorang di beri susu badan, sorang lagi terpaksa lah di suap ngan susu botol dulu asalkan mulot diam hehe.. baru dua orang kan,  kalau dapat kembar 3 atau 4 mau aku pengsannn ! Usia si kembar skang 3 bulan tapi ada citer yang buat aku kembali trauma apabila Izzara masuk wad pada hari ke 45.. nanti aku citer dalam entri akan datang k..


p/s: baru tau bila baby kuat nyusu badan, mak nyer kelaparan sokmo :)

June 15, 2012

Durian oh durian..

durian kg den..

Durian adalah raja segala buah..tapi masih ada yang tak makan durian, busuk dan pening kata nyer. boleh dibuat serawa, tempoyak, kuah durian, bubur durian, dan lain2.  Durian di makan dengan nasik pun ada orang makan. tekak memasing asal sedap makan lah selagi larat.  Citer pasal durian ni tentu ada di kalangan kita pernah terkena terbeli yang dah rosak, berair atau busuk ! ada beberapa tips aku nak bgtau antaranya :-


~ hidu bau durian, biasanya dgn aroma yg harum menandakan isi dah masak
~ Jangan pilih durian yg dah terbuka, perhatikan bahagian bawah durian, klu terbuka means isi berair, masuk  angin dan rasa pun kureng sedap.
~ Cer tengok tangkai durian dan kuis skit, klu berlendir dan hijau means buah tadi masih baru atau baru gugur.
    ada orang kata klu besar tangkai dan pendek tebal isi nyer, dan tangkai halus maka nipis isinyer.
~ Klau korang prasan biasanyer peniaga durian akan letak durian yang elok di bawah dan
diatas dah tentu durian yang dah lama.. :)
~ Pada hantu durian mcm aku dan diluar sana takut mabuk pas makan gi cari manggis atau minum air dalam tampuk durian tadi.

Ada banyak lagi tips selain diatas, cer share kat sini mana tau masih ada lagi tips2 yang tak pernah kita dengar atau di praktik kan.

p/s: pagi buta bekfas durian pun sodap.. !

June 14, 2012

Bersalin ikut tingkap..


Cer pasal bersalin secara pembedahan atau caesarean section, pasti para ibu2 kat luar sana lebih memilih bersalin secara biasa yer tak ? Bagi aku yg pertama kali dibedah waktu bersalinkan si kembar, adalah pengalaman yang tak boleh aku lupa coz dari awal pemeriksaan bulanan kedudukan si kembar okay jer. ngam2 36 minggu perot dah mula sakit, ikutkan malam tu aku taknak ke hospital mikir baru 36 minggu takkan dah nak meletops !

Sampai di hospital, nurse yang ikut aku skali berkejar cari wheelchair dan di labour room aku dikerumun beberapa orang kakitangan dan pakar. Selepas di scan dorang bgtau aku tak boleh melahirkan secara biasa sbb kedudukan si kembar songsang. layan jer la nak kata takut toksah citer aku angguk2 jer aper yg dorang terangkan tentang akibat sebelum dan selepas pembedahan nanti. Aku mula di bedah dalam pukul 12.30 malam membawak ker pukul 3 pagi baru settle.

Di pendekkan citer lepas abis ubat bius semua, tak boleh makan atau minum selama 6 jam lepas pembedahan. tekak haus kering kontang rasa itupun merayu dgn nurse mintak air. Tak sampai sehari blah petang aku dah boleh bangun dan berjalan walau dalam keadaan sakit giler ! Dan pantang kali ni aku tak berpeluang bertungku, berurut dan makan jamu..hanya selepas sebulan aku pakai bengkung. Syukur pas abis pantang aku dapat balik berat asal 46 kg dan yg penting perot ku tak muncit.. :)


 p/s: si kembar selalu jadi perhatian di klinik..   

June 12, 2012

Adam & Izzara.. pengubat rindu ibu..

si abang kecik dr adik..
Hampir stengah tahun aku tak update blog ni, maklum semenjak melahirkan si kembar pada 20 march lepas  rutin harian aku berubah 100 peratus. memang tak menang tangan bila melayan si rara dan adam.. Tapi aku happy dengan kehadiran si kembar walau bermacam dugaan yg aku kena hadap . Cer serba sedikit aku bersalin awal iaitu 36 minggu, maknanyer tak cukup bulan. dari awal buat pemeriksaan bulanan dengan pakar memang dorang cadangkan aku dibedah coz kedudukan baby songsang..

Waktu tu aku berserah jer janji semua selamat dan aku yakin biasanyer saat2 terakhir nak bersalin boleh normal yer tak ? Kali ni tak kuar tanda langsung, beza waktu arwah Yasmin dulu ada gak turun darah. aku mula rasa kontraksi 2 jam sebelum melahirkan. Sesampai jer di hospital bukaan dah 5cm dan lepas di scan doktor suh sedia utk di bedah..huhu seriau gak mikir tapi aku buat slumber jer..lepas sorang, sorang pakar datang hampiri aku mintak tandatangan dan bagitau kesan dan akibat dari pembedahan..

Adam n Rara

Lepas di bawa ke dewan pembedahan aku tak berhenti mengucap dan berdoa, korang faham2 jer la ibarat nyawa 50/50 jer rasa. Aku dibius separuh badan means dari pinggang ke bawah sahaja. jam 1.38pm Yasmin Izara kuar dulu dan Muhammad Adam Rizky pada pukul 1.42pm. Yang buat aku teruja dan sayu bila nurse bgtau aku dapat sepasang. * serius aku tak sangka dapat boy n girl * mungkin ini hikmah atas pemegian arwah yasmin damia dan anugerah yg diberi oleh Allah...

Okay ada masa aku citer lagi pasal si kembar dan pengalaman pertama kali aku bersalin secara pembedahan... 



Tinggalkan jejak anda

~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this