deena and the gang

October 20, 2011

Ibu hamil anemia berisiko !

sumber: google
Paras hemoglobin rendah semasa kehamilan boleh menyebabkan anemia. Secara purata hampir 80% wanita yang sedang hamil akan mengalami paras hemoglobin yang rendah atau Hb rendah.

Mengapa ianya terjadi?
* Peningkatan dalam isipadu darah
* Penurunan secara sederhana dalam kepekatan sel darah merah
* Penurunan kadar hemoglobin normal.

Punca anemia selama kehamilan juga boleh meliputi:
* Kurangnya pengambilan zat besi dalam diet anda
* Kekurangan asid folat
* pendarahan gastrointestinal
* Kehilangan darah dari pendarahan buasir

Bahkan jika anda mengambil jumlah zat besi dan asid folic yang cukup, anda masih boleh menjadi anemic kerana perubahan besar proses pencernaan anda semasa kehamilan.

Risiko anemia semasa kehamilan juga menjadi lebih besar:
* Jika anda mempunyai morning sickness teruk dengan muntah sering
* Jika anda mempunyai dua atau lebih berturut-turut kehamilan
* Jika anda mempunyai kehamilan berganda
* Jika diet anda mempunyai kandungan cukup besi
* Jika aliran haid sebelum kehamilan itu berat

Keadaan ini menyebabkan anda boleh menyebabkan 18-27 gram zat besi setiap hari ketika ibu hamil. Malah jika tidak menerima cukup vitamin B12 atau asid folik, kehilangan sejumlah besar darah, atau beberapa penyakit darah warisan seperti sickle cell disease juga boleh menyebabkan anemia semasa kehamilan.

Bagaimana mengenal pasti bahawa anda mengalami anemia semasa mengandung?
Kebiasaannya ketika menjalani pemeriksaan kehamilan di klinik-klinik kesihatan atau swasta atau antenatal di hospital kerajaan atau swasta, ujian akan dijalankan.

Tanda-tanda lain adalah keletihan yang berlebihan. Jika keadaan menjadi parah, maka anda akan pengsan, pening, kulit pucat, degupan jantung cepat atau tidak teratur, dan sesak nafas.

Cara menangani?

Jika punca anemia adalah kerana kandungan zat besi tidak cukup, maka keadaan ini dirawat dengan tablet atau pil zat besi. Anda harus mengambilnya dengan makanan untuk mengelakkan mual.

Jenis-jenis Anemia dan cara pemakanan.
· anemia ringan (Hb 9-11gm%)

Boleh makan macam biasa dan makan pil ZAT BESI/ASID FOLIC dan VITAMIN B12 untuk menambah kepekatan haemoglobin

· Anemia teruk (<8gm%)

Ibu hamil mungkin akan diberi:
* Suntikan Zat Besi (Imferon)
* Pemindahan darah
* selain makan makan macam biasa dan makan pil ZAT BESI/ASID FOLIC dan VITAMIN B12 untuk menambah kepekatan haemoglobin

Kesan kepada ibu
· Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
· Mengalami keguguran
· Mengalami kegagalan jantung
· Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
· Risiko alami penyakit berjangkit
Kesan kepada bayi dalam kandungan
· Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
· Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan
· Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
· Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
· Mati ketika dilahirkan atau stillbirth
sumber: persatuan ibu-ibu comel mengandung ~fb
  p/s: hati ayam, kerang, jambu batu dan pegaga antara paling tinggi zat besi.



8 comments:

  1. Awok pun HB Low jer nii...asyik dok rasa pusing ja. hati ayam tu x berapa nak lalu makan la plak sejak preggy nih..nak makan jambiu batu jer ler nanti

    ReplyDelete
  2. amy ni anemic sgt worst nk pulak 3 kali ngandong tu asek pitam je...smp sekarang pon ada prob O2 tak sampai brain boleh pitam. masa jog paling kena careful sbb tiba2 boleh jatuh....amik ubat pon blood pressure still cam tu jugak, rendah..tq deena bg info berguna ni...

    ReplyDelete
  3. cubalah suplemen shaklee, vitalea yang dilengkapi dengan formulasi zat besi. kawan akak ada masalah low hb (9.2) ambil vitalea, tak sampai 2 minggu hb dia naik kpd 11.2 alhamdulillah.. jemput ke blog akak http://hebatkan.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  4. @Madam Casper atenyer nak tak nak teman kena makan gak klu idok mcm2 risiko nak hadap.. :)

    ReplyDelete
  5. @amy nafeesa, taiping mcm serius jer amy, kena alert terutama pemakanan klu dah mcm tu bykkan makanan yg tinggi zat besi.

    ReplyDelete
  6. salam,
    nice sharing :)
    do visit mine entry terbaru Diet dan Pemakanan Ibu Hamil.tq

    ReplyDelete

Jutaan trima kasih krn sudi singgah di deena's blog. komen anda semua amatlah deena hargai :)

~deena~

Tinggalkan jejak anda

~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this