deena and the gang

September 30, 2011

Nabil, sah bergelar suami orang...

credit: ohbulan.com

Hanya 2 kali lafaz, Ahmad Nabil Bin Ahmad, 28 atau lebih dikenali sebagai Nabil telah bergelar suami kepada Nazirah Binti Ayub, 23 dalam sebuah majlis akad nikah yang berlangsung di Majis Tuanku Zainal Abidin Putrajaya, tepat jam 5.16 petang tadi. Nabil segak bergaya mengenakan persalinan Wazira Zainal telah dinikahkan oleh jurunikah merangkap pembantu imam Masjid Besar Putrajaya, Ustaz Muhd Redza Bin Ahmad dengan mas kahwin berjumlah RM300 dan wang hantaran berjumlah RM15000.

credit: ohbulan.com

Nabil menerima 9 dulang hantaran daripada pihak perempuan berkonsepkan Red Rhapsody iaitu sebentuk cincin, coklat Godiva, sepasang kasut Tods, sebuah PlayStation 3, sebuah iPad, senaskah Al-Quran, tepak sirih, buah-buahan & kek fonding. Manakala, Zira pula menerima sejumlah 7 dulang hantaran berkonsepkan White English Contemporary iaitu gabungan wang hantaran & sebentuk cincin, tepak sirih, sebuah Blackberry Playbook, kasut Stuart Weitzam, set wangian Laura Mercier, set alat solekan dan senaskah tafsir Al-Quran. Kesemua hantaran telah direka oleh Persada Embun. Pasangan suami isteri ini akan diraikan dalam sebuah majlis resepsi bertemakan Wonderland pada 2 Oktober nanti di Digital Park i-City, Seksyen 7, Shah Alam. Tahniah diucapkan kepada Nabil & Zira !


sumber: ohbulan.com



deena : selamat pengantin baru....


Chef Riz, Ana Dahlia Bertunang 5 Oktober Depan


Anak lelaki Datuk Redzuawan Ismail atau Chef Wan iaitu Mohd Nadzri, 30, mengesahkan keluarganya akan menghantar rombongan meminang pelakon Ana Dahlia, 28, di Taiping, Perak pada 5 Oktober depan. Nadzri atau nama komersialnya Chef Riz berkata, dia telah menyampaikan hasratnya itu kepada Chef Wan pada bulan lalu dan permintaan itu telah direstui keluarga. "Alhamdulillah, selepas lapan bulan bercinta, saya dan Ana telah membuat keputusan untuk mengikat tali pertunangan. "Saya percaya kalau sama-sama saling menyukai ditambah pula kami mendapat restu keluarga kedua-dua belah pihak, tidak perlulah kami melengah-lengahkan masa untuk terus bercinta. Biarlah perhubungan ini lebih bermakna dengan melangkah ke fasa baru pula," katanya yang dihubungi mStar Online di sini, Khamis.

Tambah Nadzri, dia juga bersyukur kerana status Ana sebagai janda yang menjadi bualan masyarakat bukanlah satu penghalang untuk ayah serta ibunya menerima pelakon itu sebagai menantu mereka.
Malah Chef Wan sangat menyukai kejujuran Ana memberitahu statusnya yang pernah berkahwin sebelum ini. "Apabila isu status perkahwinan Ana kecoh diberitakan, keluarga saya agak kurang selesa bukan kerana tidak menerima Ana tetapi dia tidak suka dengan kekecohan yang berlaku.
"Tetapi Ana mengambil langkah bercakap dan menjelaskan sendiri kepada ayah tanpa membabitkan saya langsung. Kejujuran itu membuatkan ayah menerima Ana," ujarnya. Selain itu, antara sebab Nadzri yakin Ana adalah pilihan terbaik untuk dijadikan isteri kerana mereka mempunyai persefahaman selain berkongsi minat sama seperti memasak dan bersenam.

Tidak kisah dia janda' - Chef Wan

September 29, 2011

Tangan yang memberi lebih baik daripada menerima


ketika di wad hanya berbuka di kaki lima..
Sebelum ini pernah deena citer serba sedikit tentang kak Mn fija   yang mana beliau seorang penghidap kanser payudara tahap 4, dan Damia Farzmil (anak) pula mengidap rheumatic heart disease, dimana kesemua injapnya bocor . Terkini damia baru sedar setelah menjalani dua pembedahan semalam (28/9/11). Yang pertama untuk membetulkan injap2 yang rosak dan yang kedua untuk menghentikan pendarahan dalaman.

kak fija, damia dan kakitangan hospital

ketika kak fija jalani rawatan kimoterapi
Di harap sudi lah sekiranya rakan sekelian war-warkan di blog atau kongsikan di fb. Dan jika ada kesudian untuk menghulurkan sumbangan buat kak fija bagi meringankan beban beliau, hanya Allah yang dapat membalas nya.  Semoga Allah memberi kesembuhan dan dipermudahkan buat Damia Farzmil dan juga Kak fija. 

sila klik untuk entri lebih lanjut



* SEMUA SUMBANGAN BOLEH LAH DI BANK IN TERUS KE SINI:

  CIMB 01220015745524
  NOR FARIZAH BT MD NOR





p/s: teringat kata2 kak fija, akan bawa damia bercuti ke langkawi bila dah sembuh nanti, insyaallah kak fija nanti deena ingatkan yer..


September 28, 2011

Empat cedera letupan pusat beli-belah Empire Gallery

Foto ihsan Naziha Khan

SUBANG JAYA, 28 Sept — Empat orang cedera dalam letupan di pusat membeli-belah Empire Gallery di sini awal pagi ini. Menurut saksi persekitaran di lokasi kelam-kabut dengan anggota polis, ambulans dan bomba kelihatan di kawasan kejadian.


Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim menghantar mesej menerusi Twitter pagi ini dan berharap penduduk kawasan berhampiran selamat. Adun Subang Jaya Hannah Yeoh juga berada di kawasan kejadian, katanya. Pusat membeli-belah itu dibuka tahun lalu.


sumber: www.themalaysianinsider.com


p/s: takkan dah merebak ke sini kot...


Lemau di musim hujan...


Wuhuuu... baru dapat update blog hari ni, bukan ape 2-3 hari ni memang tak sedap badan di tambah lak ngan vitamin 'M' menyerang ! hujan lagi, makin menjadi-jadi lah kemalasan ku ini sambil buat taik mata haa... Tapi xtvt blogstalking harus beb tetap seperti biasa terjah menerjah.. =)

Terjah punya terjah terjumpa satu blog nih, memang deena lama cari nak blaja buat menda alah nih, tros jatuh cinta dan skang tengah usya material dan bahan asas yang lain. Kalau nak tau ape menda deena nak godek nanti selalu2 lah skodeng blog ni k, tak bleh bgtau link blog tu skang tak suprise la pulak kan...tak janji dalam waktu terdekat ni bleh tunjuk hasil kerja deena tuh, ape2 pun tunggu jer sampai lebammm... ;)


p/s: sib baik basic jahit menjahit ado... 

September 24, 2011

Tips dan cara rawatan jika bayi tersedak susu

sumber: google
Wahhh sekejap jer dah ari sabtu kan ? hujung minggu pasti ada yang dah bercuti atau kerja separuh hari, takpun memenuhi jemputan rumah terbuka * ada lagi ker ? :) *. Bagi kaum ibu yang berkerjaya, hanya waktu sebegini lah yang dapat meluang masa kualiti untuk anak-anak dirumah, sedia maklum kan hari bekerja anak2 terpaksa di tinggalkan dengan pengasuh atau pembantu rumah. Tak banyak sikit tumpuan dan perhatian tu kurang skit bila kita keluar bekerja. Tapiiii... cuak tak rasa kalau kita tinggalkan anak kecil yang masih bayi di bawah jagaan pengasuh ?? dan kisah-kisah bayi tersedak susu di rumah pengasuh hingga membawa maut sering kali dipaparkan di akhbar dan tv.

Mungkin ada sesetengah dari kita fikir kenapa dan macam mana si bayi tadi bleh tersedak atau tercekik susu ? Ada banyak sebab benda ni boleh terjadi seperti kedudukan bayi ketika menyusu, size puting susu, dan bayi di biar kan keseorangan walau sedang menyusu ! * dapat plak pengasuh yg xder langsung pengalaman jaga bayi * sape nak bertanggungjawab ?  So di bawah deena nak share beberapa tips dan rawatan jika bayi kita tersedak susu atau tercekik. mungkin bleh dijadikan panduan dan dipraktikkan andai dalam keadaan kecemasan insyaallah...

Bagaimana bayi boleh tercekik / tersedak ?
Apabila seorang bayi tertidur semasa sedang menghisap botol susu, susu tersebut akan terus mengalir membuatkan bayi akan tersedak dan susu tersebut akan masuk ke saluran pernafasan.

Tips mengelak bayi tersedak / tercekik.
  1. Sebagai pengasuh atau ibu bapa, amalan meletakkan kain atau bantal untuk menyokong botol susu adalah sangat tidak baik kerana ia boleh meningkatkan risiko insiden yang tidak diingini.
  2. Apabila tersedak dalam jumlah sedikit berpotensi menyebabkan pneumonia. Ada bayi yang muntah selepas minum susu, jika ini berlaku, cepat-cepatlah angkat bayi tersebut dan pastikan bayi tersebut sedawa setiap kali selepas minum susu.
  3. Cara terbaik untuk mengelak bayi tersedak atau lemas susu ialah dengan memberi susu badan. Ini kerana apabila menyusu badan, susu hanya akan keluar apabila bayi menyedut sahaja.
    Jadi apabila bayi tertidur ketika menyusu badan, susu tidak akan mengalir dan mengurangkan risiko tercekik susu.
  4. Kalau di pusat jagaan anak-anak pula, pastikan jumlah bayi di situ tidak begitu ramai. Lagi sedikit jumlahnya lagi baik kerana pengasuh boleh memberi tumpuan kepada anak asuhannya.
    Ini amat penting bagi memastikan tumpuan maksimum dapat diberikan kepada bayi tersebut terutama ketika mereka sedang minum susu dari botol.

Jika bayi tercekik Juga ?
Jangan panik. Bertenang dan perhatikan keadaan. Jika bayi tercekik dan masih boleh menangis, maksudnya bayi tersebut masih boleh bernafas. Kalau tak bernafas? buat CPR
 

Lepas tu boleh ikut langkah berikut.
  1. Terbalikkan bayi (pusingkan dengan keadaan muka di bawah) dan letakkan pada lengan anda.
  2. Dengan menggunakan hujung tapak tangan, urut bahagian belakang bayi antara kedua-dua bahu.
  3. Jika kaedah tersebut gagal, letakkan bayi di pangkuan anda dalam keadaan duduk.
  4. Letakkan dua jari anda pada tulang dadanya dan satu jari di bawah paras puting susunya.
  5. Tekankan dada hingga satu ke satu setengah inci dan tekan sebanyak empat kali secepat yang mungkin.
  6. Pegang bayi anda dengan muka bayi menghadap ke bawah.

Berikut kaedah rawatan bayi dari 0 - 1 tahun :-


Harap dengan adanya tips diatas kita boleh atasi masalah bayi tersedak/tercekik dan tak panik, Anak adalah anugerah dari Allah SWT yang amat bernilai, kasihi dan beri sepenuh kasih sayang, dan perhatian pada mereka...



p/s: sebaik-baiknya beri susu badan, tak hairan lah org dulu-dulu jarang anak tersedak susu..



September 23, 2011

Pengguna tidak berpuas hati dengan Facebook

mark zuckerberg
Prasan tak beberapa hari ni 'muka buku ' atau facebook di kemas kini ? gambor  dah jadi besor * tang tu ok la kot bak kata si amy nafeesa, "jerawat pun bleh nampak" heee... * senang keje takyah nak klik lagi kan. Biasa la kan bila tiap kali muka buku ni berubah wajah mula lah kapla suda pusing nak mencari balik fungsi butang yang dah biasa kita guna sebelum tu haa..

Kabornya ada banyak lagi si Mark Zuckerberg ni nak buat pembaharuan, layan kan ajer beb nak beralih ke platform lain tak mungkin kot. orang tua kata bila hati dah terpaut tuh tak kan berpaling lagi dah..

Di Facebook, orang ramai meluahkan ketidakpuasan hati mereka dengan mewujudkan laman bertajuk 'Petisyen untuk menentang tapak web baru Facebook' manakala laman serupa, #NewFacebook turut diwujudkan di Twitter. Sebahagian mereka mengadu bahawa perubahan terbaharu Facebook dibuat untuk meniru pesaingnya, Google+ dan perkhidmatan mesej perkongsian berita di Twitter.

"Ramai yang berasa tidak berpuas hati tetapi tiada seorang pun yang akan berpindah (menggunakan laman jaringan sosial lain)," katanya.

Facebook dijangkakan membuat lebih banyak pengumuman mengenai pembaharuan laman web itu pada persidangan tahunan pembina rangkaian laman sosial di sini hujung minggu ini. Antara spekulasi yang tersebar termasuk pelancaran platform untuk perkhidmatan muzik dalam talian seperti Rdio dan Spotify selain paparan berita daripada agensi-agensi profesional. Persidangan itu diadakan beberapa hari selepas enjin carian Internet Google melancarkan Google+ sebagai saingan terbaru Facebook. -AFP

sumber: kosmo online


p/s: lama dah tak tengok umah lama... myspace  =)

September 22, 2011

Chef Wan Tak Kisah Status Bakal Menantu


Umum maklum bahawa anak kepada Datuk Redzuawan Ismail, atau Chef Wan, iaitu Nadzri atau Chef Riz ingin melamar pelakon Ana Dahlia sebagai isterinya, walau bagaimanapun ada yang meragui sama ada Chef Wan akan merestuinya memandangkan status Ana Dahlia yang pernah berkahwin dan bercerai sebelum ini. Chef Wan bagaimanapun telah menulis di Facebook Kelab Peminatnya yang dia merestui pilihan Chef Riz:


My mother called tadi and asked bila kita nak pi rumah GF my son tu masuk meminang.Mak dengar cerita dia tu pernah kawin janda tak ada anak betul ke.I said ya la Mak she told me sudah.So as far as i am concerned janda ke anak dara ke Si Nadzri tu dah mabuk bercinta and he is 29 and feeel that this girl is her right jodoh then as parent we must be happy for him lah mak.Benda yg halal nak diri kan masjid buat apa kita nak mempertikai kan kisah yg lalu?

I honestly believed as a human being we all went thru diff journey in our life whatever the challenges is.Masyarakat tak bolih pandang serong just because someone was married before and became a Janda.Ada jodoh yg sesuai kawin lah.Sometime if u make that first mistake does not mean u will repeat that again.Some people will learn from the past while others dont.Anak dara pun kita kawin tiada sefahaman after awhile pun dia nak cerai pun dia cerai Mak i told my mother tadi.- Chef Wan


sumber: beautifulnara.com



p/s: terjawab sudah semua teka-teki...



Pengalaman menyaksikan hukuman hudud di Madinah..

salah satu hukuman hudud - hukuman rejam

 Bila bercerita tentang hukum Hudud, pasti ramai yang mengatakan bahawa hukuman ini terlalu zalim dan tidak wajar diguna pakai. Tapi sebenarnya disebalik ‘kezaliman’ tersebut ianya memberi pengajaran kepada semua umat Islam supaya menjauhi perkara-perkara yang dilarang agama malah berasa takut untuk mendekatinya.

 **********************************

assalamualaikum...

pengalaman kawan adik saya yg sekarang menetap di Madinah..
saya copy paste di sini...semoga kita buka mata pada hukum hudud dan qisas ini..
betapa hukum Allah tidak pernah menyusahkan hamba Nya..
terima kasih banyak2 Ainun..:)


:: SUASANA QISAS YANG SAYA SAKSIKAN ::

13 Jun 2011- Suasana pagi itu amat tenang.Madinah sedang menempuh fasa musim panas sekarang .Saya pula baru sahaja menamatkan pantang bersalin walaupun terasa agak sukar tanpa keluarga di sisi.

Jam 9 pagi,sedang saya mengemas rumah,lincah mengutip kain-kain untuk dibasuh,tiba-tiba suami menjerit,"Ain,pagi ni ada Qisas!" serentak dengan itu saya menjawab, "Nak pergi bang!"kami terus bersiap dengan segera kerana kata suami kalau lambat alamatnya tak dapatlah melihat Qisas secara dekat.Saya jadi kelam-kabut dibuatnya,mana nak kejar cari abaya saya ,mana nak cari baju-baju yang sesuai dipakai Muadz.Fuh,betul-betul kelam-kabut,dalam kepala hanya ada satu perkara..Saya nak tengok Qisas!

Dalam kereta,barulah suami sempat bagitahu,beliau mendapat maklumat bahawa hari ini akan dijalankan Qisas dari facebook abang Khuzaini,salah seorang sahabat yang rapat dengan kami di Madinah ini.Perjalanan diteruskan ke Toriq Abu Dzar,lokasi pelaksanaan Qisas sebentar nanti.Debaran di hati saya masih belum hilang,malah bertambah-tambah.Masakan tidak,selama ini saya hanya mendengar cerita suami tentang Qisas kerana suami saya pernah menyaksikannya pada tahun 2007. Hari ini saya sendiri akan melakar sejarah peribadi,menyaksikan pancung kepala di depan mata!

Dari kejauhan selepas melepasi trafik berhampiran Hassan Mall,kelihatan lalu lintas terlalu sesak,kereta berpusu-pusu ke tempat pelaksanaan Qisas,parking pula sudah tentu telah penuh.Saya melihat jam di tangan,ketika itu jam baru menunjukkan pukul 9.15 pagi,sedangkan Qisas akan dilaksanakan pada jam 10 pagi.'Ya Allah,ramainya manusia.boleh ke saya mencelah dengan bawa Muadz ni?' terus hati ini berkata-kata.Suami mengambil keputusan tepat untuk parking di belakang Hassan Mall,salah sebuah pasar raya di Madinah ini.Selesai parking kereta saya terus berkata pada suami,'Abang lari bang.cepat pergi sana,Ain boleh pergi sendiri.Jangan risaukan Ain.Cepat bang,nanti tak dapat duduk depan!' Suami saya pun terus berlari setelah memberi nasihat dan petunjuk jalan pada saya.

Saya juga terpaksa berlari anak sambil menggendong Muadz.Situasi pada ketika itu sangat sibuk,manusia berlari sana-sini,berkejar-kejaran untuk mengambil tempat,agar tidak ketinggalan menyaksikan pelaksanaan hukum Allah ini.Subhanallah,kehebatan hukum Allah ini menyentap urat nadi saya.Ramai yang menyaksikan Qisas,pastinya hukum yang dilaksanakan itu tidak sia-sia,malah meninggalkan kesan yang mendalam pada orang yang melihatnya.Maha Hebat dan Berkuasanya Allah,pelaksanaan hukuman ini bukanlah untuk menyusahkan hambanya,malah meletakkan manusia itu di dalam posisi yang paling selamat.

Setelah beberapa minit saya mengharungi kepanasan mentari,akhirnya saya tiba di tempat yang paling sesuai untuk saya berteduh bersama anak kecil ini,di hadapan kedai menyewa barang-barang kenduri.Alhamdulillah,syukur walaupun tidak dapat melihat secara dekat,sekurangnya saya dapat menyaksikan suasana sekeliling,memerhatikan gelagat manusia yang berbondong-bondong dan teruja menyaksikan hukum Allah dilasanakan,sungguh itu adalah pengalaman yang paling indah buat diri saya.

Jam 9.50 pagi,suami menelefon saya,bertanyakan di mana saya berada ketika itu. "Ain kat depan kedai sewa barang-barang kenduri.Abang kat mana?Dapat tak duduk depan?" "Alhamdulillah abang dapat duduk depan,betul-betul dekat dengan orang yang nak kena pancung tu.tapi tadi tiba-tiba ada ambulans datang,rilek je dia parking betul-betul depan abang.Kena la pindah tempat sikit.Tapi masih boleh lagilah tengok dekat-dekat."

Ya,baru saya teringat.Kata abang,dua-tiga buah ambulans yang datang bukan semata-mata datang untuk mengambil dan membawa hamba Allah yang dipancung itu,tapi nak angkat orang ramai yang pengsan sebab terkejut dan panik melihat orang yang dipancung.MashaAllah,hebatnya hukuman ini. Orang yang menyaksikannya mana mungkin berani untuk melakukan kesalahan sepertimana pesalah tersebut,membunuh orang lain.

Jam 9.55 pagi,debaran di hati makin terasa.Dari kejauhan saya mendengar suara pengumuman tentang pelaksanaan Qisas sebentar nanti.Ayat-ayat Al-Quran tentang ayat Qisas dibaca dan semua hadirin dimaklumkan tentang kesalahan yang dibuat oleh pesalah tersebut iaitu membunuh salah seorang warga Saudi.Saya berdiri dengan khusyuk,cuba menghayati apa yang bakal berlaku.Keadaan senyap sunyi walaupun terlalu ramai manusia yang hadir.Semuanya menanti peristiwa yang akan berlaku sebentar sahaja lagi.

Satu minit..dua minit...

Tiba-tiba kedengaran tempikan "ALLAHU AKBAR!" yang kuat dari para hadirin dan serentak dengan itu semua orang bertepuk tangan. "Eh,takkan orang kena pancung,boleh bertepuk tangan pulak?"Semakin kaget saya dibuatnya tanpa dapat memahami situasi yang sebenar.Manusia yang ramai tadi beransur-ansur meninggalkan tempat Qisas setelah beberapa minit berlalu. "Abang,apa dah jadi bang?"Saya menelefon suami,meminta kepastian. "Ain,keluarga mangsa yang dibunuh tu dah maafkan pesalah.Kiranya orang tu tak jadilah dipancung."

Subhanallah,Alhamdulillah..mashaAllah,hebatnya Allah melembutkan hati keluarga si mati untuk menuturkan kemaafan di saat beberapa detik lagi pedang ala Saladin itu akan memenggal kepala si pesalah tersebut.Patutlah para hadirin bertempik Allahu Akbar dan bertepuk tangan,tanda meraikan kegembiraan atas peristiwa yang berlaku tadi..Subhanallah..

Beberapa minit kemudian,abang tiba di tempat saya dan Muadz menunggu.Abang masih dalam keadaan teruja.
"Subhanallah,sikit lagi orang tu nak kena pancung.Keluarga si mati tu tiba-tiba maafkan kesalahan dia.Ya Allah.."cerita abang penuh takjub.Bermakna ini adalah pengalaman kedua abang menyaksikan Qisas dalam situasi yang berbeza.Kali pertama dulu,abang dapat saksikan 4 orang dipancung kepalanya dan pada kali ini seorang pesalah tidak jadi dipancung atas kemaafan keluarga si mati.

Setelah keadaan semakin reda walaupun lalu-lintas masih sesak,kami menapak meninggalkan tempat tersebut.Hati saya terselit kagum pada kerajaan yang melaksanakan hukum Allah ini.Di sini,rakyat tidak berani untuk membunuh dan melakukan jenayah sesuka hati kerana hukum Allah benar-benar dilaksanakan,walaupun ada juga yang terlibat tetapi jumlahnya terlalu sedikit.Itulah hikmah apabila manusia hidup berpaksikan hukum Allah.


credit to : Catatan Dari Deutschland



p/s: menggigil satu badan baca entri ni tadi...

September 21, 2011

Wordless wednesday - Sunset....





September 20, 2011

Peringatan buat kaum wanita diluar sana.. !


Suatu hari, terdapat seorang wanita yang berhenti di stesen minyak untuk mengisi minyak. Setelah selesai memenuhkan tangki minyak selepas membayar menggunakan kad kredit di pam dan ingin meninggalkan stesen tersebut, atendan di dalam kedai lantas bercakap menerusi speaker dan memberitahu sesuatu yang berlaku dengan kad itu dan meminta wanita itu masuk ke dalam untuk membayar tunai. Wanita itu keliru kerana dia telah selesai mengisi minyak dan pembayaran menggunakan kad kredit telah diluluskan. Dia menunjukkan isyarat tangan kepada atendan tersebut dan bersiap sedia untuk meninggalkan tetapi atendan tersebut sekali lagi menggesa wanita tersebut masuk ke dalam kaunter kedai untuk membayar tunai.

Dengan perasaan sedikit marah, wanita itu terus masuk ke dalam kedai dan mempertikaikan tindakan petugas tersebut dan menuduh dia menipu. Atendan tersebut memberitahu supaya wanita itu bertenang dan mendengar dengan teliti, Atendan memberitahu ketika wanita tersebut sedang mengisi minyak, dia telah melihat seorang lelaki telah masuk ke dlm kereta dan bersembunyi dikerusi belakang . Dengan segera beliau telah menghubungi pihak polis. Wanita tersebut terus menjadi takut dan segera melihat pintu keretanya terbuka dan lelaki itu telah menyusup keluar dan meninggalkan kereta itu dengan tergesa-gesa.

Kes baru-baru ini didapati mempunyai kaitan dengan ujian untuk permulaan geng jenayah terbaru dimana memerlukan seseorang untuk membawa balik bahagian badan seorang wanita .. Salah satu cara yang mereka lakukan adalah dengan merangkak perlahan-lahan dan menyusup masuk ke dalam kereta wanita manakala sasaran utamanya adalah stesen minyak atau di kedai runcit pada waktu malam. Kemudian, mereka akan potong kaki / buku lali mangsa menculik mereka dan kemudiannya membunuh dan mencerai-beraikan mereka.


Kaedah lain adalah dengan memaksa wanita itu masuk ke dalam kereta kemudian menculik mereka,
Sila sebarkan ini kepada wanita lain, orang muda dan tua.

Pertama, wanita seharusnya lebih berhati-hati apabila ingin masuk ke dalam kereta pada waktu malam.

Kedua, Jangan letakkan kereta di tempat sunyi atau terpencil semata-mata ingin mendapatkan tempat letak kereta percuma!

Ketiga, Jika boleh, elakkan memandu seorang diri pada waktu malam!

Ini adalah situasi sebenar! Penculikan! Pembunuhan! Putus dan anggota badan dicerai-ceraikan! Ini semua berlaku di Malaysia !

Jadikan amalan :

1. Pastikan kereta berkunci setiap masa walaupun anda meninggalkan kereta sebentar.

2. Periksa sekeliling kereta sebelum masuk ke dalam kereta.

3. Sentiasa peka terhadap sebarang tanda-tanda pelik dari persekitaran anda dan individu lain di dalam sekitar umum, terutama pada waktu malam!

Sumber : Facebook Rakan2

Saya tak pasti sama ada cerita ini benar atau tidak tapi ia dari rakan facebook saya yang bekerja di Kementerian Pertahanan. sekarang nak merompak bukan duit je tapi dengan orang2 sekali dirompaknya. kepada rakan2 blogger yang prihatin boleh la share di blog anda untuk peringatan semua. Jika benar maka berhati2 la. jika ianya rekaan maka tak mustahil jadi kenyataan. Kun fayakun( Jadi Maka Jadilah). Tiada yang mustahil bagi Allah.......

Credit to : Azmi Khan



p/s: betul atau tidak bukan persoalannya, tak mustahil kejadian seperti ni akan terjadi...jadi berhati-hatilah ketika mengisi minyak dan sentiasa peka pada keadaan sekeliling...


September 19, 2011

Asalkan hujan makin selera bila tingat... ?

Hehe... jangan ingat bukan-bukan haa :). intro jer suspen skit bunyiknyer hee.. Skang ni kan musim hujan kalau tak pagi, petang,kadang sampai ke malam . Cer tanya tekak bila time hujan macam nih ape yang paling sedap di makan walaupun simple jer ?  apa kata kita amik mood telan air liur dulu sebelum buat esok...lusa or tengok jer kalau malas sangat nak buat gi beli yang 'segera dari Adabi' macam-macam ado... =)

credit : google
*
*
*
Omakkk aiiii dapat ubi rebus ngan pisang cenggini di minum pulak ngan kopi pekat, memang layan habis takut prot memasing jer tak tahan berangin beb.. ! :)
*
*
*
credit : malaysiabest.net
cekodok pisang, makan panas-panas baru terangkat.. !

*
*
*
credit : stormz-iylia.blogspot
mustahil kat dapur xder kentang yer x ?  lagi sedap kita buat sendiri dari potato wedges tuh...
*
*
*
credit : daridapurmina.blogspot.com
ni orang bujang pun pandai buat, takyah pening2 buat jer lempeng. klu x reti makan ngan sambal cicah ngan gula atau susu...

Tak bleh jadik nih, dah la skang selera besor nak makan jer keje nyer... sok nak usya kat pasar cari ubi kayu, pisang bagai. So mata pun dah lip lap lip lap.. * ujan lebat giler la ni kat langkawi* selamat menjamu mata yer..


p/s: dapat air tangan mak yang buat lagi la sedap...


September 18, 2011

Bercerai angkara facebook.. !

kosmo online
 Bila timbul rasa tak puas hati pada pasangan ini lah jadi nya, 'lepas geram dalam facebook, meluahkan nasib diri yang malang dan sebagainya..konon nak menagih simpati...' bila dah terjebak kekasih lama masuk jarum dan ambil berat, takkan ada kesudahannya...

" Bila saya makan di tempat yang eksklusif dengan kawan-kawan tanpa memberitahu dia terlebih dahulu, itu pun boleh menjadi punca dia merajuk. "Kalau dengan isteri pertama, dia akur kalau saya pulang ke Terengganu tetapi dia tidak boleh terima kalau saya berbelanja besar untuk keluarga di sana, sedangkan di sini, dia perlu membantu saya membayar sewa rumah. "Saya minta Mira bertolak ansur, tetapi dia merasakan dia sudah banyak berkorban untuk saya tetapi saya tidak pernah menghargainya," kata Daud. Keadaan cemburu Mira dikatakan semakin teruk menjelang Ramadan lalu. 


Puncanya, anak pertama saya telah menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) mengatakan betapa dia menyayangi saya kerana membelikan alat permainan PSP yang harganya RM1,200.

"Apabila Mira dapat tahu, dia naik angin. Dia lepaskan geramnya dalam Facebook. Dia kata, dia banyak korbankan keinginannya kerana saya, tetapi saya pula boleh menghadiahkan benda yang mahal untuk anak saya yang berusia 10 tahun." Dalam ramai rakan yang memberi komen, ada komen daripada bekas kekasihnya. Saya mula rasa tidak senang. Saya yang memang mempunyai kata laluan untuk akaun e-mel Mira cuba menyelidik.

Rupa-rupanya, Mira sudah lama berhubung semula dengan bekas kekasihnya itu dan mengadu tentang kekangan kewangan yang saya hadapi. "Dalam diam rupanya Mira pernah menerima wang daripada lelaki itu dan mereka keluar beberapa kali. "Apabila saya bangkitkan perkara ini dengan Mira, dengan selamba dia mengaku. Katanya, dengan saya hidupnya payah. "Saya menegurnya. Selama ini bukan saya tidak memenuhi keperluan membeli-belahnya, tetapi apabila setiap kali menuntut barangan berjenama, saya enggan melayan. 


"Hubungan kami mula dingin. Saya tidak lagi memintanya membayar sewa rumah. Semuanya saya tanggung sendiri. "Syawal lalu, kami bergaduh lagi. Kali ini sebabnya saya perlu tinggal lebih lama di rumah isteri pertama kerana anak bongsu saya sakit. Tambahan pula, mereka belum mengetahui tentang perkahwinan kedua saya. "Tetapi Mira tidak boleh menerimanya. Dia mengugut untuk kembali kepada bekas kekasihnya jika saya tidak pulang ke rumah ibunya. Di rumah ibunya, bersaksikan ibu bapanya, Mira minta saya menceraikannya.  "Kami saling salah-menyalah. Mira nekad mahu dilepaskan. Akur dengan kehendaknya, petang raya keempat itu, saya ceraikan Mira dengan talak satu,"  - Daud.


sumber: kosmo online


p/s: ada gak sesetengah isteri ditipu hidup2 bila si suami mempunyai akaun facebook lebih dari satu... ;-)

September 16, 2011

Muka bayi cedera ketika dilahirkan..

 bayi perempuan yang baru 4 hari dilahirkan ini, alami kecederaan yang serius di mata dan muka akibat kecuaian doktor.

Dari dulu sampai sekarang tak abis2 dengar kes kecuaian, layanan tak menyenangkan dan bermacam lagi tentang hospital di klang nih. Salah sorang sepupu deena sendiri semasa di wad bersalin.. ngeri nak citer sampaikan suami beliau nak saman dan bersemuka dengan pihak atasan. Kadang nasib2 jer la bersalin di hospital kerajaan sebab tu la pada yang berkemampuan sanggup berhabis ribuan ringgit memilih hospital swasta..
Dan kali ni muka bayi cedera waktu dilahirkan di hospital yang sama, anak pertama pada pasangan Ibrahim Umran dan Siti Aishah. sedihkan ?! sudah la bertarung nyawa menahan sakit bila tengok anak dalam keadaan macam ini apa perasaan kita ?

“Apa yang dikesalkan, apabila ditanya jururawat yang menyambut kelahiran bayi saya mengapa kejadian itu berlaku, mereka hanya menjawab tak tahu. Isteri saya memberitahu doktor yang menyambut kelahiran anak kami ialah doktor perempuan dan masih muda tetapi sehingga sekarang saya belum dapat menemuinya untuk meminta penjelasan.

“Saya turut ditengking oleh doktor bertugas dengan mengatakan saya terlampau banyak bertanya serta tidak memikirkan masalah doktor yang terpaksa bekerja siang dan malam tanpa rehat mencukupi untuk merawat pesakit,” katanya yang bekerja sebagai pemandu lori ketika ditemui di sini, semalam.

Ibrahim berkata, ketika kejadian, beliau menunggu di luar bilik pembedahan bersalin sementara isterinya, Siti Aishah Abdullah, 23, menjalani pembedahan pada jam 10.15 malam, Isnin lalu.

“Selepas menunggu kelahiran anak sulung dengan penuh debaran, dua jururawat wanita membawa keluar bayi dan saya sangat terkejut apabila mendapati bayi saya banyak lebam di bahagian muka.
“Hancur luluh hati saya apabila melihat anak sulung yang dilahirkan cedera sedangkan sepanjang tempoh kandungan, doktor mengesahkan bayi saya sempurna dan sihat. Doktor yang melihat bayi saya ada mengatakan kecederaan ini mungkin kerana terkena tangan ketika proses melahirkan bayi,” katanya. - Ibrahim Umran ( bapa bayi )




sumber: Berita Harian Online
 

p/s : harap kes sebegini tak berulang lagi..




September 15, 2011

Doa pendinding diri..

Baru-baru heboh bila sorang wanita disihir dengan menggunakan gambar di facebook beliau. Sedia maklum ikutkan amalan sihir dan santau dan bermacam lagi menda ngarut ni dah wujud sebelum adanya laman sesawang lagi seperti facebook dan lain2. Mungkin kita fikir dan rasa takkan ada orang, kawan,atau saudara sendiri  akan menyihir atau aniaya kita dalam diam  ? tapi harus diingat manusia rambut jer sama hitam * x smua hitam ada gak yg blonde ko...huhu* tapiiiii hati manusia xder sesiapa yg boleh duga kalau dia dah berkehendak untuk menganiaya sesama manusia... masa tu dosa tak ingat dah janji apa yang dihajati tertunai !

So pasni  kalau nak meletak gambar pun jangan penuh satu badan, biar separuh jer atau edit la ape2 kat pic tuh. coz gambar yg mudah orang guna ialah gambar yang original dan penuh. Nak antor untuk interview ke ape lubangkan kan dengan jarum di salah satu anggota badan kita. Disini deena nak kongsi beberapa doa pendinding diri bagi mengelak dari semua gangguan sihir, santau dan musibah yang lain..

1. AL-MUAWWIZAT (PELINDUNG-PELINDUNG)

 

CARA      

          1. Lunjurkan kaki ke arah Qiblat 

          2. Mengangkat dua tangan seperti berdoa 

          3. Baca ayat-ayat Muawwizat sehingga selesai (tidak termasuk membaca Surah    Al-Fatihah)

4.  Tarik nafas kemudian tiup pada tapak tangan sehingga habis nafas
5. Tarik sikit nafas kemudian tahan nafas sambil menyapu tapak tangan keseluruh anggota 
     badan yang boleh dicapai kecuali anggota sulit.
6.  Lakukan sekali sebelum tidur & selepas solat subuh setiap hari

2.  AYATUL KURSI

        Terjemahan;
Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-NyaKursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.
(Surah Al-Baqarah ayat  255)
 CARA
1.Baca Ayatul Kursi dengan 9 wakaf 
2.Untuk melindungi diri sendiri: selepas baca ayatul kursi tiup disekeliling mengikut pergerakan tawaf kaabah, dengan niat melindung diri.
3.Untuk melindungi rumah: baca ayatul kursi sambil berjalan mengelilingi rumah (mengikut pergerakan seperti tawaf kaabah). Berjalan sama ada didalam atau diluar rumah.

3. AYAT  1 HINGGA 9 DALAM SURAH YAASIN

  Terjemahan:
(1) Yaa Siin. (2) Demi Al Qur'an yang penuh hikmah, (3) sesungguhnya kamu salah seorang dari rasul-rasul, (4) (yang berada) di atas jalan yang lurus, (5) (sebagai wahyu) yang diturunkan oleh Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang, (6) agar kamu memberi peringatan kepada kaum yang bapak-bapak mereka belum pernah diberi peringatan, karena itu mereka lalai.(7) Sesungguhnya telah pasti berlaku perkataan (ketentuan Allah) terhadap kebanyakan mereka, karena mereka tidak beriman. (8) Sesungguhnya Kami telah memasang belenggu di leher mereka, lalu tangan mereka (diangkat) ke dagu, maka karena itu mereka tertengadah. (9) Dan Kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding (pula), dan Kami tutup (mata) mereka sehingga mereka tidak dapat melihat.
     
 CARA
1.  Untuk memegar diri, keluarga dan harta benda
2.  Berdiri disatu penjuru rumah (katakan dihadapan rumah sebelah kanan) sambil menghadap penjuru rumah satu lagi iaitu dikiri rumah. Baca surah Al-fatihah diikuti Surah Yaasin ayat 1~9. Sambil baca, sambil berjalan menuju kepenjuru rumah satu lagi. (Ikut arah Tawaf Kaabah). Baca kombinasi ini di setiap penjuru iaitu sampai bertemu penjuru yang mula-mula. Jumlahnya 4 kali. Akhir sekali baca kombinasi ini sambil mengisyarat mendinding keseluruhan bumbung rumah.

4.  AYAT PENGERAK

Dengan nama Allah, yang tidak memberikan mudarat sesuatu dibumi juga dilangit dan Dia maha mendengar lagi maha mengetahui.
 CARA
1. Bila hendak pergi kesesuatu tempat yang berisiko atau merbahaya, atau bermusafir atau balik kampung atau hendak membuat sesuatu perkerjaan yang berisiko atau pulang kerumah daripada melakukan sesuatu perkerjaan yang berisiko, maka baca ayat ini tujuh kali.
2. Jika bacaan tersekat-sekat atau ada gangguan ketika membaca ayat ini, berehat dahulu. Setelah berehat baca lagi sehingga tujuh kali bacaan lancar baru teruskan perjalanan atau perkerjaan tersebut.

credit : www.darussyifa.org
 
p/s: selalu perdengarkan cd ayat-ayat rukyah syariah..

September 13, 2011

Safura reda....


KUALA LUMPUR: Anak kepada penyanyi, pelakon dan penggiat teater, Safura Yaacob, Nur Aisyah Mariam, tiga tahun meninggal dunia semalam selepas Maghrib kerana demam berpanjangan sejak tiga hari lalu. Anak ketiga kepada penyanyi yang popular menerusi lagu Sedalam Mana Cintamu itu adalah anak sulung hasil perkahwinannya dengan Sharonizam Noor juga seorang pelakon.
Safura ketika dihubungi berada di Hospital Ampang Puteri sedang menunggu jenazah anaknya dimandikan sempat menyatakan rasa hibanya kerana kehilangan anak secara tiba-tiba.

“Saya tidak tahu dan tidak mampu berfikir ketika itu kerana semuanya mengejut. Apapun saya menyifatkan kehilangan Mariam adalah ketentuan dan suratan buat saya sekeluarga. Saya terima walaupun hakikatnya begitu pedih untuk ditelan.  “Saya memang tidak tahu punca kematiannya kerana apa yang saya tahu, anak saya demam dan badannya panas sejak tiga hari lalu. Lantas Mariam saya hantarkan ke Hospital Ampang Puteri, namun ketika itu doktor hanya mengklasifikasikan demam biasa. Peliknya selepas pulang dan mengambil beberapa ubat yang diberi, suhu badannya tidak menurun.

“Justeru petang tadi selepas beberapa hari suhu badannya masih sama malah lebih teruk, saya bawa sekali lagi Mariam ke hospital yang sama petang semalam. Namun selepas beberapa jam dirawat, doktor mengesahkan Mariam sudah meninggal dunia dan tidak dapat diselamatkan. “Jadi saya memang tidak tahu untuk menjelaskan bagaimana,” katanya yang tidak mampu memberi kenyataan lanjut kerana tidak mampu menahan perasaan sebak.  Safura ketika dihubungi berada di hospital bagi menunggu jenazah anaknya dimandikan sebelum dibawa pulang ke kediamannya di Ampang. Jenazah Mariam akan dikebumikan hari ini sebelum Zuhur.

Hasil perkahwinan Safura sebelum ini, dia dikurniakan dua anak, Nurul Natasha 17 dan Muhammad Daniel Khaqim 11. Bersama suami sekarang, Sharonizam Noor, pelakon itu dikurniakan dua anak Nur Aisyah Mariam dan Yusoff Firdaus yang masih berusia setahun. Malah Safura yang pernah tampil bersahaja menerusi teater Ronggeng Rokiah dan Terima Kasih Cinta kini sedang sarat mengandung lima bulan.



sumber: Harian metro


p/s: alfatihah dan takziah....


Kisah budak penjual kuih..


** Terjumpa kisah adik ni di facebook yang ditulis oleh saudara Zambri Yusof. nak nangis rasa bila bayangkan kalau lah anak kita sekecil ini berada di tempat adik ni... **

                        ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Hari itu selepas seminggu beraya di kampung, saya pulang ke Kuala Lumpur. Memikirkan highway PLUS sibuk, saya menyusuri laluan lama. Pekan pertama yang saya lintas ialah Teluk Intan. Terasa mengantuk, saya singgah sebentar di sebuah restoran di pinggir pekan itu. Sebaik memesan makanan, seorang kanak-kanak lelaki berusia lebih kurang 12 tahun muncul dihadapan. "Abang nak beli kuih?" katanya sambil tersenyum. Tangannya segera menyelak daun pisang yang menjadi penutup bakul kuih jajaanya. “Tak apalah dik... Abang dah pesan makanan," jawap saya ringkas.

Dia berlalu. Sebaik pesanan tiba, saya terus menikmatinya. Lebih kurang 20 minit kemudian saya nampak kanak-kanak tadi menghampiri pelanggan lain, sepasang suami isteri agaknya. Mereka juga menolak, dia berlalu begitu saja. "Abang dah makan, tak nak beli kuih saya?" katanya selamba semasa menghampiri meja saya. "Abang baru lepas makan dik. Masih kenyang lagi ni," kata saya sambil menepuk-nepuk perut. Dia beredar, tapi cuma setakat di kaki lima. Sampai di situ, di meletakkan bakulnya yang masih sarat. Setiap yang lalu ditanya, "Tak nak beli kuih saya bang, pak cik, kakak atau makcik?"

Molek budi bahasanya! Mamak restoran itu pun tidak menghalang dia keluar masuk ke premisnya bertemu pelanggan. Sambil memerhati, terselit rasa kagum dan kasihan di hati saya melihatkan betapa gigihnya dia berusaha. Tidak nampak langsung tanda-tanda putus asa dalam dirinya, sekalipun orang yang ditemuinya enggan membeli kuihnya. Selepas membayar harga makanan dan minuman, saya terus beredar ke kereta. Kanak-kanak itu saya lihat berada agak jauh di deretan kedai yang sama. Saya buka pintu, membetulkan duduk dan menutup pintu. Belum sempat saya menghidupkan enjin, kanak-kanak tadi berdiri di tepi kereta. Dia menghadiahkan sebuah senyuman. Saya turunkan cermin, membalas senyumannya. "Abang dah kenyang, tapi mungkin abang perlukan kuih saya untuk adik-adik abang, ibu atau ayah abang." katanya petah sekali sambil tersenyum. Sekali lagi dia mempamerkan kuih dalam bakul dengan menyelak daun pisang penutupnya. Saya tenung wajahnya, bersih dan bersahaja.

Terpantul perasaan kesian di hati. Lantas saya buka dompet, dan menghulurkan sekeping not merah RM10. Saya hulurkan padanya. "Ambil ni dik! Abang sedekah. Tak payah abang beli kuih tu," Saya berkata ikhlas kerana perasaan kasihan meningkat mendadak. Kanak-kanak itu menerima wang tersebut, lantas mengucapkan terima kasih terus berjalan kembali ke kaki lima deretan kedai. Saya gembira dapat membantunya. Setelah enjin kereta saya hidupkan, saya mengundur. Alangkah terperanjatnya saya melihat kanak-kanak itu menghulurkan pula RM10 pemberian saya itu kepada seorang pengemis yang buta kedua-dua matanya. Saya terkejut, lantas memberhentikan semula kereta, memanggil kanak-kanak itu.

"Kenapa bang nak beli kuih ke?" tanyanya. "Kenapa adik berikan duit abang tadi pada pengemis tu? Duit tu abang bagi adik!" Kata saya tanpa menjawap pertanyaannya. "Bang saya tak boleh ambil duit tu. Mak marah kalau dia dapat tahu saya mengemis. Kata mak kita mesti bekerja mencari nafkah kerana Allah berikan tulang empat kerat pada saya. Kalau dia tahu saya bawa duit sebanyak itu pulang, sedangkan jualan masih banyak, mak pasti marah. Kata mak, mengemis kerja orang yang tak berupaya, saya masih kuat bang!" katanya begitu lancar.

Saya sebak, sekaligus kagum dengan pegangan hidup kanak-kanak itu. Tanpa banyak soal saya terus bertanya berapa semua harga kuih dalam bakul itu. "Abang nak beli semua ke?" Dia betanya dan saya cuma mengangguk. Lidah saya kelu nak berkata. "RM25 saja bang." Selepas dia memasukkan satu persatu kuihnya kedalam plastik, saya hulurkan RM25. Dia mengucapkan terima kasih dan terus berlalu. Saya perhatikan dia sehingga hilang daripada pandangan. Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur, baru saya terfikir untuk bertanya statusnya. Anak yatimkah? Siapakah wanita berhati mulia yang melahirknya? Terus terang saya katakan, saya beli kuihnya bukan lagi atas dasar kasihan, tetapi kerana rasa kagum dengan sikapnya yang dapat menjadikan kerjayanya satu penghormatan.

Sesungguhnya saya kagum dengan sikap kanak-kanak itu. Dia menyedarkan saya, siapa kita sebenarnya! Sebar sebarkan ler boleh jadi pengajaran utk org2 yg pemalas bekeje..


credit to:  zambri yusof



p/s: kagum dengan semangat adik ni... moga beri pengajaran buat kita.



September 12, 2011

Doa untuk anak menghadapi peperiksaan..


  1. Al-Fatihah 7 kali
  2. Selawat 7 kali
  3. Subhanallah 44 kali
  4. Alhamdulillah 44 kali
  5. Allah hu Akbar 44 kali
  6. Ya Hayyu Ya Qayyum 21 kali
  7. Teruskan dengan bacaan doa..
” Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum,Ya Rahman,Ya Rahim,Ya Latif,Ya Jabbar,Ya Khaliq,Ya Allah permudahkanlah anak-anak kami di dalam urusan mereka dalam menimba ilmu di atas seruan dan perintah-Mu. Tenangkanlah hati mereka untuk menerima ilmu-Mu,lapangkanlah jiwa mereka untuk mengharungi ujian-Mu dan berkatilah mereka dengan rahmat-Mu.Amin Ya Rabbalalamin..”


credit : ainoraini.blogspot.com 

                                        +++++++++++++++++++++++++++++++


Esok adalah hari yang amat mendebarkan buat deena, jugak pada ibu bapa diluar sana coz anak-anak kita akan menduduki peperiksaan UPSR ( tahun 6 ). Sama-sama lah kita berdoa agar mereka tenang dan dipermudakan dalam menghadapi peperiksaan ini nanti... buat anak ibu syera, doa ibu agar syera tenang, jangan panik :), tumpukan sepenuh perhatian, dan buat yang terbaik, amin.... luv u adek.. ! 








p/s: pasni si kakak plak PMR....

Tinggalkan jejak anda

CITER DAH BASI

~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this