deena and the gang

August 6, 2011

8 Tips berjimat cermat dibulan puasa

hilang ingatan jap tengok smua nih....

Prasan tak bila time puasa jer belanja makin meningkat ? *berat pun makin naik hee...*  bila nafsu makan dah menguasai diri tak terkawal jadi nya bila tengok pelbagai juadah di bazar ramadhan, tu pun blom tentu makan atau habis bila tiba waktu berbuka.. kan dah membazir haaa.. Tapiiii tak semua yang ada sikap cenggini masih ada lagi yang berbelanja dengan bijak dan kede huhu... Disini ada tips yang mungkin sesuwei atau tak sesuwei untuk mengawal nafsu makan dan jugak perbelanjaan ketika bulan puasa.

Tips pertama :
Kalau rasa payah sangat nak kawal nafsu membeli waktu mengunjungi bazar ramadhan,  kirim jer daripada member ataupun ahli keluarga yang lain.

Tips kedua:
Kawal diri tu jangan terlalu mengikut nafsu. ikutkan memang tergoda nak beli macam-macam bila tengok juadah di bazar ramadhan... tahan..tahan.. :)

Tips ketiga :
Kalau bleh jangan bawak duit lebih, cukup-cukup jer seperti apa yang nak dibeli dan rancang. Dah terbukti berkesan tau walaupun kekdah ni berat nak buat heee... tapi memang berkesan haa...cer cuba..



Tips keempat :
Ni cara paling jimat, apa kata berbuka kat masjid plak ? biasa nya ada masjid atau surau yang sediakan juadah berbuka sepanjang bulan ramadhan. tapi jangan la selalu yer,  selain daripada tu dapatkan bubur lambuk di masjid atau surau, bleh bawak balik untuk berbuka atau bersahur haa... berbaloi-baloi kita dapat berjimat cermat.. tapi jangan lupa lak solat berjemaah skali.. 





Tips ke lima :
Bagi yang dah bekeluarga , rajin-rajin la bertukar juadah dengan jiran tertangga.Dapat gak mengeratkan silaturrahim sambil bertukar-tukar dan share resipi.
Tips ke enam :
Untuk worang bujang yang duk reramai tuh, apa kata tong-tong sorang rm5 hengget or rm10 hengget ker, klu 6 orang dah lebih dari rm50 hengget yer tak ? siap berlebih lagi bro !  belen bleh beli beras atau barang dapur haa... apa yang penting 'kerjasama'  kalau tak lu....lu... gua...gua.. la jawab nyer..


sape nak abiskan nih ?!..
Tips ke tujuh :
Jangan biasa kan gi buka kat hotel, melainkan opis belanja or bos besarrr yang payung k, sebab nyer katakan la sekepala paling murah rm40-50 hengget , bukan tak mampuuuu tapi kita kena ingat, kita taknak membazir duit atau masa kan... dah bayor mahal-mahal sure kita kena melantak sampai perut sendat yer tak ? mesti tak larat punya nak gi solat terawih.. dah rugi...

Tips ke lapan : 
Deena rasa ... tips ni paling sesuwei dan semua mesti setuju siap angkat keyboard heee....masak sendiri lagi sonang ! sure bleh bajet belanja. Kalau kita pandai olah masakan walau bajet ciput, masakan bleh jadi setanding chef beb... apa susah gi skodeng blog kakjee ker, Kak Norsafone  ataupun Chef Mat Gebu. hehe...macam-macam menu ada. cer tengok dan belajar dari dorang mana tau dari situ akan timbul idea kita sendiri  memasak untuk keluarga tersayang.. lagi la berganda-ganda pahala kita dapat bila hari-hari masak untuk en suami dan keluarga dengan pelbagai menu...


Itu jer tips-tips kita kali ni yer... takleh banyak-banyak tu baru 8 tips,  satu pun blom tentu boleh ikut atau di praktikkan...   Mungkin kengkawan ada cara tersendiri kaedah berjimat terutama di bulan puasa ni. akhir kata dari deena rebutlah peluang dan ganjaran yang telah dijanji kan oleh Nya di bulan ramadhan yang mulia dan berkat ini...



p/s: lebih erat rasa bila sama-sama memasak di dapur untuk berbuka dan bersahur ...






No comments:

Post a Comment

Jutaan trima kasih krn sudi singgah di deena's blog. komen anda semua amatlah deena hargai :)

~deena~

Tinggalkan jejak anda

CITER DAH BASI

~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this