deena and the gang

July 30, 2011

Rambut Gugur Selepas Bersalin.. !

sumber: pokcik google
Orang tua-tua kata bila baby mula pandai main buih atau air liur rambut ibu nya mula gugur * takde la sampai botak :) *  menda ni akan berlarutan sehingga usia baby mencecah 6 bulan kadang ada sampai setahun. Ini la yang deena hadapi skang sampai en hubby pelik dari bilik air sampai kedapur rambut deena gugur, tu blom lagi time menyikat dah dekat besor penumbuk rambut yg gugur tu deena umpal.. * tingat org tua dulu pas gumpal2 selamba kodok selit kt dinding heee...*


penyelesai masalah keguguran rambut hehe..

Cuma yang sedih skit bila ingatan pada arwah tu menerjah, dalam hati berkata macam mana agaknya arwah yasmin main buih kalau dia ada ? pasti riuh suara dia kan... * rindu nyer ngan arwah...:( * . Citer bab rambut gugur, daripada pandangan doktor ia adalah normal selepas bersalin coz pertumbuhan hormon estrogen semasa hamil menyebabkan rambut tumbuh dengan banyak, makna nya masa pregnant rambut kita lebih tebal dan sihat...


sumber : pokcik google

So 2-3 bulan selepas melahirkan rambut kita tadi akan mula gugur dengan teruk skali haa.. tapi tak lama pas baby 6 bulan keatas okay dah. Pada ibu-ibu yang takde pengalaman tu ( anak pertama) jangan panik :) .
memang takde ubat dan cara nak mengurangkan amik makanan yang kaya dengan zat besi, elakkan menyikat masa rambut basah, kalau berambut panjang potong pendek (tak banyak skit dapat mengurangkan keguguran) dan jugak rambut yang panjang bleh membuatkan baby sakit dan tak selesa coz membelit tangan dan anggota badan yang lain.  



p/s: tengok shower cap tingat style tudung sorang artis tutttttt.....http://www.emocutez.com

2 comments:

  1. mula2 dulu risau jugak..rambut senang je tercabut bila disisir walaupun hanya dengan tangan..
    tp bila dah bnyk dpt info, dah tak risau..normal rupanya pada ibu2 yg dah beranak.. ^_^

    ReplyDelete
  2. @Fadzillah haaa... ia normal bagi ibu2 pas bersalin zila... :)

    ReplyDelete

Jutaan trima kasih krn sudi singgah di deena's blog. komen anda semua amatlah deena hargai :)

~deena~

Tinggalkan jejak anda

CITER DAH BASI

~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this