deena and the gang

June 26, 2011

Hidung tersumbat... komengaa... !


Haluuuu.... ! rasanyer waktu2 mcm ni nak plak malam minggu sure kengkawan tak tido lagi. Layan Fb dah tentu punya harusss gittew,  sambil tu jenjalan skodeng blog kan..kan..kan.... pada  yang tersinggah dan terjebak kat blog deena yang tak seberapa nih, mekasehhhh banyak2 =) coz sudi gak baca ntah ape2 dlm blog ni haa... kalau ada yang kengkawan nak tegur atau perbetulkan ape yang ada dalam blog ni cer bagitau ekk...

Yang sebenornyer deena nak cer pasal idong tersumbat,  pas dapat tau cik nurul miera  kita ni sesumbat trus dapat idea  . Sian kelemasan dia dek lobang idong tersombat heee..... " jgn mare nurul, bernas gak idea nurul tu kan.. " menjak akhir-akhir ni musim orang demam skali ngan pakej selsema haa... bila dah kena selsema musti idong ketat bak kata nurul..hehe.  okay deena memandangkan deena pun ada sinus sebelum ni, asalkan bangun pagi jer tros bersin siap berair mato den, tu blom lagi menyapu atau sejuk tak terkira satu hari teracium...aciummm ! hehe...

Bengkak kat bahagian tisu belakang hidunglah menyebabkan sesumbat :) dan doktor pernah nasihatkan deena agar jangan basah kepala bila mandi waktu malam, tu salah satu faktor penyebab gak.  Cer buat kekdah yang deena buat untuk membesorkan balik lobang idong tu yeww :-
http://www.emocutez.com

* Tutup sebelah lubang hidung dan tekan dgn ibu jari. hembus nafas perlahan-lahan. pastu ulang kekdah ni sebelah lagi sampai boleh bernafas.

* Lebihkan minum air masak terutama waktu siang

* Nak tido atau baring tinggikan skit pala. cara ni sesuwei untuk kanak-kanak.

* Gi farmasi cari pelekat untuk berdengkur tuh, ia bleh gak diguna pakai untuk idong tersombat haa...  coz mampu meluaskan rongga hidung kita.

* kekdah yang ni semua orang penah dan biasa dengar kot, titiskan minyak angin dalam semangkuk hayun.. heeeee... :) yang dah diisi ngan air panas pastu serkup pala ngan tuala dan hidu wap sauna minyak hangin tu tadi... insyaallah ada la kurang nnt..  p/s: nurul... cer buat ekkk... kalau tersombat gak gi klinik kasi sedut...


p/s: tgh layan citer peacemaker...

1 comment:

Jutaan trima kasih krn sudi singgah di deena's blog. komen anda semua amatlah deena hargai :)

~deena~

Tinggalkan jejak anda

CITER DAH BASI

~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this