deena and the gang

May 3, 2011

Pengorbanan Ibu..


Selagi ibu kita ada di dunia ini, ciumlah dia, ciumlah tangannya, sentiasa minta ampun darinya, berikan senyuman kepadanya, bukannya bermasam muka. kasih ibu tiada tandingan nya, ingatlah Syurga di bawah kaki Ibu, penyesalan di kemudian hari tidak berguna, selagi hayatnya masih ada, curahkanlah sepenuh kasih sayang kepada nya....


Renungkanlah...

" Nurse.., boleh saya tengok bayi saya? "

ibu muda yang baru bersalin itu bersuara antara dengar dengan tidak kepada seorang jururawat. sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih merah itu. Si ibu menyambut dengan senyuman meleret.
dibuka selimut yang menutup wajah comel itu, diciumnya berkali-kali sebaik bayi tersebut berada dipangkuannya. Jururawat kemudian mengalihkan pandangan ke luar tingkap. tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga. Namun gamamnya cuma seketika, dakapan dan ciuman silih berganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek.
doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran bayi itu normal, sesuatu yang cukup menggembirakan si ibu.

Masa terus berlalu... pulang dari sekolah suatu tengahari, anak yang tiada cuping telinga itu kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia diejek rakan-rakan. " Mereka kata saya cacat, " katanya kepada si ibu. Si ibu menahan sebak, dipujuk si anak dengan pelbagai kata semangat. si anak menerimanya dan muncul sebagai pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga, si anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk.

Ayah si anak ini bertemu doktor, ayah ini tadi tidak mahu anaknya terus merasa rendah diri dengan keadaan diri yang cacat. " Saya yakin dapat melakukannya jika ada penderma, " kata pakar bedah,... bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban. Setahun berlalu.....  " Anakku,.. kita akan menemui doktor hujung minggu ini. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma, tapi dia mahu dirinya dirahsiakan," kata si ayah.

Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. pelajarannya tambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang. Rakan-rakan memuji rupa parasnya. si anak cukup seronok, bagaimanapun dia tidak mengabaikan pelajarannya. pada usianya lewat 20an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik. "Sebelum berangkat ke luar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya," kata si anak berkali-kali. "tak mungkin," balas si  ayah... "perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan. tunggulah, masanya akan tiba" " Bila? " tanya si anak. akan tiba masanya anakku," balas si ayah sambil ibunya mengangguk.

Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya. hari yang ditunggu tiba akhirnya. Ketika si anak berdiri disisi jenazah ibunya, perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya yang kaku. gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada. "Ibu mu tidak pernah memotong pendek rambutnya," si ayah berbisik ke telinga anaknya. "Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui. tak percaya...tanyalah pada sesiapa pun kenalannya.. "

sumber dari : (iluvislam-az-zahra_solehah)


p/s: zaman serba moden kini, masih adakah ibu yang tidak boleh menerima anak yang serba kekurangan ??!

No comments:

Post a Comment

Jutaan trima kasih krn sudi singgah di deena's blog. komen anda semua amatlah deena hargai :)

~deena~

Tinggalkan jejak anda

CITER DAH BASI

~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this